Restituering? Hvordan gør man det bedst?

Frygt for bestemte madvarer eller for specifikke macronæringsstoffer?

Makronæringsstoffer er kulhydrater, fedt og protein, som er kroppens tre “byggesten”. Jeg har selv gennem de sidste 8 år været bange for skiftevis en af dem, og nogle gange flere af dem samtidig. Og den største årsag til det var faktisk internettet. Man kan finde utallige artikler, blogindlæg m.m., som omhandler fordelene og ulemperne ved disse tre stoffer, og utroligt nok er der færre artikler omkring, hvor gode og vigtige de alle tre er.

Da jeg var 14 år, var jeg veganer, da det var den nemmeste måde at have en undskyldning for bare at spise grøntsager. Jeg var hunderæd for alt der hed fedt, protein, brød, olie (you get my point). Heldigvis kom jeg semi over den fase, da jeg var i 16 års-alderen.

Da jeg så begyndte på CrossFit startede jeg med Paleo, og jeg blev nærmest slået i hovedet med, hvor dårlige korn, gluten og mejeriprodukter er for en. Så selvfølgelig blev jeg bange for at spise det.. Jeg var sikker på at jeg ville tage 10 kg på af, at spise et stykke brød eller noget så simpelt som ris. Jeg hadede familie arrangementer og ting med mine veninder, for det omhandlede jo altid noget spiseligt… Og det var aldrig kød, nødder og grøntsager, men altid kage og kaffe. Jeg blev næsten angst for det.

Jeg hader ordet balance, men jeg synes det er vigtigt at folk forstår, at kroppen har brug for lidt af det hele. Jeg er selv stadig dårlig til, at få spist mine kulhydrater, da det sidder så dybt i mig.. Men min fedt forskrækkelse er heldigvis næsten væk. Jeg siger ikke, at det er nemt, at få vendt sit mindset – ellers vil jeg selv have gjort det for længst.
Men en ting jeg prøver at sige til mig selv, når jeg kan mærke angsten og frygten for noget mad, er at “du bliver stærk af, at give din krop dens byggesten”, “din krop fortjener det” osv.. Og nej det betyder ikke at man skal fortælle sig selv det, når man har lyst til is eller kage eller lignende. Du skal fortælle dig selv det, når du er i de situationer hvor god mad, selv skræmmer dig. Når fx ris, en god bøf, smør og kokosolie er lidt skræmmende for en og kan virke grænseoverskridende.
Jeg går selvfølgelig også ind for, at der skal være plads til lidt syndigt, for trust me i love cake! damn cake! mhmm… Men jeg prøver oftest at tage det bedre valg, og finde på noget som kan tilfredsstille trangen.
Fx hvis det er carbs, så som en kanelsnegl – så lav protein havregrød med kanel og sukrin, og lidt peanut butter på toppen.
Er det noget med fedt i du craver? – så prøv helt mørk chokolade med peanutbutter, eller nødder og ost.

Det er nemt nok at få dræbt de små hverdags-cravings, så det ikke altid tager overhånd 😉

Livet er for kort til “må og må ikke”, men det er også for kort til at sidde overvægtig på sin sofa og spise is hver aften! FIND THE BALANCE – your body deserves it.

Knus

Tinna Heiberg

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Restituering? Hvordan gør man det bedst?